Agility - Det er sjovt!

Ordet agility stammer fra ordet agil som betyder bevægelig, smidig eller frihed, og det var i England de første konkurrencer fandt sted. Agility er en sport for alle hunde, især vores Bearded Collie er glad for denne sport, og racen er med sin bygning meget agil. Agility blev f.eks. i Sverige en officiel sport i 1987 og har siden været meget populær. Det er en sport der gør improvisation, mod og frihed tilladt. Agility kommer af ordet agil som betyder bevægelig, smidig eller frihed, og det var i England de første konkurrencer fandt sted.

Alle hunde kan lære agility, det er bare ikke alle hunde der har lige stor glæde af det f.eks. Broholmer og Grand Danois, som begge er store racer, vil have svært ved at passere tunnelen, posen og slalom. De fleste hunde elsker det og det er en god måde at kombinere arbejde med fornøjelse på.

I den svenske Bearded Collie Klub både trænes og dystes der i konkurrencen. I Danmark har agility været fremme siden slut firserne, og Danmark deltog da også, og vandt i 1991 World Cup´en i Dortmund. På det danske hold deltog bl.a. Anne Winkel og hendes Tervueren Sacha.  

Bearded Collien er hurtig, både hvad angår det fysiske og den psykiske del af træningen, og det kan være svært at følge med den. Bearded Collien skal ikke ”tændes” for at løbe agility, stemningen i ringen smitter af på den, det er derfor nødvendigt med en ballast af lydighed og træning, før man begynder at deltage i denne sportsgren. Bearded Collien, hører som sagt til hyrdehunde racen og den/disse racer er kendt for, at have en lav stresstærskel, den kræver et utroligt højt tempo- og aktivitets niveau, og får den ikke det, så stresser den. Stress viser sig på mange måder: Gøen, bide i alt der bevæger sig, bide i ting, vil ikke spise, dårlig mave m.m. Ligeså længe en hund arbejder med forkert adfærd/vane ligeså længe tager det, at rette den forkerte adfærd/vane.

 En god ide er, at tage et basis lydigheds kursus før der begyndes at trænes, og det er vigtigt ikke at tillade den Bearded, at løbe frit og lege på forhindringerne. Træningen er meget krævende for kroppen, og især på leddene ligger der en stor belastning. Det er meget vigtigt, at din hund er i god form inden du starter med træningen, altså ingen overflødige kilo. Det er ydermere meget vigtigt, at du, hver gang inden træningen varmer din hund godt op.

 Bearded Collien kan begynde træningen når den er ca. 12 mdr. med de forhindringer, som er tættest på jorden: Posen og tunnelen er forhindringer, der ikke har så stor en belastning for knogler, led og sener.  Når hunden er fyldt 15 mdr. kan der arbejdes videre med lave spring, og til sidst når hunden er 18 mdr. slalom og feltforhindringerne. Feltforhindringerne er: Bommen, vippen og store det A-bræt. Disse forhindringer har hver 2 felter, som er påført forhindringen af hensyn til hundens sikkerhed for belastning, da disse forhindringer ligger længst væk fra jorden. Du vil gøre din Bearded en tjeneste ved, at røntgenfotograferer hofter og albuer. Jeg selv er altid begyndt meget sent med træningen, af hensyn til Bearded Colliens sene udvikling.

Agility indlæringen tager tid, nogen træner 2 sæsoner inden de begynder deres egentlige konkurrencesæson. Man må ikke på noget tidspunkt stille for store forventninger til sin hund, det er jo trods alt kun for ”sjov”. Man kan sætte sig mål, der når et rimeligt niveau (med det mener jeg: et niveau, som din hund også kan være med på), det er selvfølgelig også tilladt at have store ambitioner.

Det er også en god ide i opstartsfasen at træne på forskellige baner sammen med andre hunde og hundeførere, og sidst men ikke mindst, når I er begyndt Jeres konkurrence sæson så fortsæt med regelmæssig træning, og konkurrence for, hvis man holder for lange pauser, så føles det som at starte forfra med at få opbygget en rutine med det ”glidende” løb uden førerfejl. Den 1’ste konkurrence sæson for mig og Tobias var ret morsom, det endte med en eller rettere sagt rigtig mange diskvalifikationer eller max. standardbanetid og mindst 40 fejl. Den 2’nd konkurrencesæson gik meget bedre, vi rykkede op i klasse 2 spring og fik også 2 pinde til oprykning i klasse 2 agility, den sidste pind tog en evighed at få hevet hjem.

 

DM udtagelse i Rønne, dommer Erik Nielsen. I denne klasse løb også Johnny Ipsen.

 

DM udtagelse i Rønne - Dommer Erik Nielsen (fotoet er taget af en fotograf fra dagbladet)

       Tobias fik sin udtagelse, og kunne derved deltage ved DM.

Tobias fik også sin tredje pind til klasse 3, og det blev til mange gode løb.

 

Træning hos Herlev Agility Team dengang træningspladsen lå på Højsletten. I dag holder klubben til på Klausdalsbrovej  i Herlev.

 

Den vej eller den vej??? Ah, er du nu sikker!

 

Vi er som sagt på 3’dje sæson nu og løber i agility 2 og spring 2. Tobias er 2 gange blevet placeret imellem de 3 bedste og det har givet 2 pinde til klasse 3 spring. Udover de mange placeringer i hans klasse er det også blevet til præmieringer i de åbne klasser SP/AG hvor alle må deltage, det bedste resultat indtil nu er en 7’ende plads i SPÅ på DKK stævnet i marts 98, der var tilmeldt 98 deltagere. Det er også blevet til 3 ud af 4 udtagelser til DM 98, det sidste udtagelses stævne blev afholdt d. 10 august 98.

Når man begynder sin 2’nd og 3’dje konkurrence sæson kan man håbe på, at hunden nu er så stabil både på, og udenfor banen så det ikke ødelægger selve konkurrencen. Det er derfor en god ide, at træne konkurrence baner eller elementer fra disse, hjemme på træningspladsen, og på denne måde lærer man hurtigt af sine ”fejl” og det er ofte elementer man vil møde igen og igen i konkurrencerne. Det er ikke helt forkert når der siges, at 90 % af de fejl der bliver begået, det er førerfejl.

Betingelsen for, at  deltage ved stævner er: Hunden skal være mindst 18 måneder gammel og have en Agility-resultatbog udstedt af DKK eller anden FCI anerkendt kennel klub enten med hundens stambogsnummer. Resultatbogen kan købes på DKK's kontor, hvorfra reglerne, som enhver deltager selv må holde sig orienteret om, kan  rekvireres. Reglerne findes også på DKK’s hjemmeside. I resultatbogen, der har sider til såvel officielle som uofficielle klasser, skal de af hundens resultater, der er kvalificerende i såvel officielle agility-klasser som spring-klasser, indføres og underskrives af dommeren. Dine officielle DKK resultater indsender du til BCK, efter at du har løbet årets sidste konkurrence, hvorpå du deltager om, at blive Årets Agility Hund. Du kan rekvirere agility  proportionerne gennem BCK. Der kan ikke dystes om Årets BCK Agility hund på resultater fra DGI/DCH.
Der konkurreres i 2 typer af konkurrencer: Officielle agility konkurrencer godkendt af DKK. Uofficielle agility konkurrencer, som ikke kræver godkendelse, her behøver du heller ikke altid, at aflevere din Agility-resultatbog. 
Agilityklasser (AG) indeholder forhindringer med kontaktfelter og kan indeholde forhindringen Bord. Springklasser (SP) indeholder ikke forhindringer med kontaktfelter eller forhindringen Bord. 
Resultater opnået i AG-klasser har ingen indflydelse på resultater opnået i SP-klasser og omvendt. 
Officielle agility og springklasser omfatter følgende: Klasse 1 - Klasse 2 - Klasse 3. Endvidere er Åben klasse officiel ved konkurrencen om DKK´s Årets AG-hund.  Hunden kan kun deltage i den klasse, den er kvalificeret til. Åben agility klasse og Åben spring klasse lørdag og søndag er kvalifikation til konkurrencen om DKK´s Årets Allround hund.

Agility kan man løbe i mange år især, hvis man passer på, ikke at overtræne, og dermed øge slidtagen på sin bedste ven. Der siges også om agility hunden, at den topper sin karriere når den er ca. 5 - 7 år. I sin ideelle udførelse kræver sporten harmoni, og fuldstændig forståelse mellem hund og fører. Det er en sport der gør improvisation, mod og frihed tilladt. De fleste hunde elsker det, og det er en god måde at kombinere arbejde med fornøjelse på.

Jeg er selv igen i gang med ”agility karrieren” efter at have haft en pause, hvor jeg har brugt tiden på Lydighed. Vores AG pige – Rose, er meget begejstret for, at vi er begyndt igen. Den 27. september var vi af sted for første gang i 2 år. Den første af klasserne vi deltog i, var en spring klasse og det gik over al forventning, Rose blev nummer 3 i klassen. Rose har hele tiden bevaret formen ved de ugentlige træningsdage.

 

Tobias nåede i en alder af 10 ½ år, at blive kredsmester Senior SP. Konkurrencen blev afholdt i Hillerød sommeren 2002.

Susanne & Tobias

 

Rose havde sin agility debut den 13. marts 2005

i Vordingborg til et DCH stævne

 

Rose gik for alvor i gang med træningen da hun fik sine HD resultater, 17 måneder gammel. Rose er utrolig glad for at arbejde netop med spring og kombinationer. Især slalom og tunnel er hun glad for. Jeg har valgt, at begynde med vippen, og kun vippen. Grunden til at jeg begynder med vippen er, at den bevæger sig, og Rose vil lære at gå "langsomt" hen over den, netop fordi den bevæger sig. Når Rose er fortrolig med vippen, og indtager den korrekt vil den den næste feltforhindring Rose skal på, være bommen. Når Rose står neden for bommen vil hun ikke vide om det er bommen eller vippen hun står foran, da hun ikke kan se ud over den øverste kant. Min erfaring har været, at bommen indtages i et langsommere tempo. Når Rose er sikker på bommen vil jeg slutte af med forhindringen, A brættet. A brættet er også en forhindring der kan forceres med temmelig meget fart på, og igen har min erfaring været at, A brættet bliver indtaget i et roligt tempo når hunden er begyndt med vippen. Rose har lært, at nogen af forhindringerne bevæger sig, som nu vippen gør det.

Rose er meget lydhør for mine kommandoer, hvilket har gjort at vi hurtigt er kommet langt. Fysisk er Rose udholdende og hun er meget agil. Jeg glæder mig meget til, at stå på banen igen.

 

Lida og SBC 40 års Jubilæum i Stockholm

Rose var tilmeldt både Agility og Spring klassen begge klassers resultat blev lagt sammen til et samlet. Rose blev samlet nummer 1 med 1 vægring og 1 tidsfejl.

Her er starten lige gået i AG klassen, Rose er som sædvanlig fuld af glæde og fart

 

Alle feltforhindringerne blev taget korrekt, og ingen fejl - Alle felter blev berørt

 

Her er Jeg og Rose sammen med nummer 2 og 3 i klassen

 

Rose ligger stille og roligt og venter på, at SP klassen skal begynde

 

Til DGI Landstævne med Lilli Andersen (Mor) som løber for Hvalsø hundevenner

 

Har været til konkurrence i VAS og blev nummer 7 i AG1

 

Klubmesterskab 2009 i Hundeklubben Lyngby, som også går over 2 klasser AG og SP

 

Og heller feltfejl i denne klasse

 

Klubmesterskab i Lyngby 2009. Dommer Johnny Ipsen

 

Knuthenborg konkurrence dommer Nanna Holt Kjær klasse 1

 

Træning i Lyngby

 

Kaffe eller Mix holdet i Lyngby Hundeklub, hvor jeg træner hver torsdag. Yderst til venstre Johnny Ipsen, som jeg har løbet rigtig mange konkurrenceløb sammen med bl.a. løb vi begge to da Bornholm havde DM udtagelse. Der er rigtig mange forskellige racer på holdet, billedet her er ældre men i dag er der Bearded Collier, Border collie, Beagle, Islandsk Fårehund og Kelpier på holdet, og alle hundene kommer rigtig godt ud af det med hinanden - Vi har et super godt hold, og vi hygger os rigtig meget